HOGYAN MŰKÖDIK EGY FÚRT KÚT

Víz a felszín alól, egyszerűen, szakszerűen! Hogyan működik egy fúrt kút!

KUTAK FÚRÁSA ORSZÁGOSAN!

GEOVIZ
AJÁNLATKÉRÉS

kútfúrási tudnivalók: hogyan működik egy fúrt kút!

A kút felépítése

A képen egy egyszerűsített kút felépítés látható (nem méretarányos)

A vízadókból (homok és kavicsos homok) áramlik a víz a kútba (kék nyilak). A vízbeáramlás a béléscső és furat között elhelyezkedő szűrőkavicson, valamint a béléscső gyárilag perforált részén az úgynevezett szűrőn keresztül történik.

Számos szűrő fajta létezik, pl. réselt, tekercselt, stb. melyeknek eltérő a hatékonysága.

Mint ahogy azt nevükből már sejthető a szűrőkavics és a szűrő feladata, hogy megakadályozza a vízadó szemcséinek belépését a kútba! Annak érdekében, hogy a kút hosszú időn keresztül, stabilan tudja biztosítani a kívánt hozamot a kút szűrőzött részét nagy körültekintéssel, szakszerűen kell kialakítani, mint pl.:

  • szűrőcső központosítása
  • megfelelő szűrőkavicságy vastagság
  • kúttalp megfelelő lezárása

Különböző szűrő típusok

A kútba belépő víz sebességét a szivattyú térfogatárama határozza meg (pl. 100 l/perc, 200 l/perc, stb.), melyet a szivattyú jelleggörbéje szerint lehet szabályozni. Érdemes tehát olyan szivattyút választani melynek a legjobb hatásfokú munkapontja nagyjából egybe esik a kút maximális hozamával!

Mindig az adott kúthoz válasszunk szivattyút, és ne egy meglévő szivattyúhoz fúrassunk kutat!

Amennyiben egy kútból a búvárszivattyú a megengedettnél több vizet vesz ki, annak hosszú távon káros és kellemetlen hatásai lehetnek mind a kútra mind a szivattyúra nézve.

A nagyobb vízkivétel eredményeképpen a belépő víz sebessége megnő, berántva ezzel a vízadó szemcséit a kútba, ekkor szokás azt mondani; homokol a kút.

Persze a kút homokolásának számos más oka is lehet, mely a szakszerűtlen kiépítésből fakadhat.

A rétegvíz minőségének megóvása érdekében fontos a kút gyűrűstereinek lezárása cementezéssel és/vagy egyéb tömedékelő módszerrel.

A megfelelő cementpalást kizárja a talajvizet és megakadályozza a felszíni szennyeződések terjedését a kútban!

Mindezekből látszik, hogy nagy különbség van egy kifúrt lyuk és egy víztermelő kút között!

A kútépítés, kútkiképzés egy külön folyamat, melyet számos ponton el lehet rontani, ezért szakképzet munkaerőt és minőségi anyagokat igényel!

 

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

Telefonos megkereséseket szívesen fogadjuk, viszont pontos árat kizárólag árajánlat formájában tudunk adni, mivel a kútfúrás méterárát számos tényező befolyásolhatja.  Árajánlatot a honlapunkon megtalálható űrlap segítségével tud kérni! Az árajánlatkérés ingyenes.