A geotermikus fúrás folyamata!

A geotermikus talajszonda fúrás, vagy más néven geotermikus hőszonda a Föld felszínközeli geotermikus rétegéből képes felszállítani a hőt a felszínre. Országunk területe a térségben egyedülálló geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geotermikus gradiens világátlaga 33°C/1000m. Viszont ez Magyarországon  50-63°C/1000m. Ebből adódóan elég 60-120 méter mélyre lefúrni a talajszonda csöveit, amelyekben egy speciális folyadékot fog keringetni az automatikus rendszer. Ez a folyadék a legtöbb esetben a környezetre teljesen ártalmatlan víz és propilénglikol megfelelő arányú keveréke. A folyadék szerepe, hogy felvegye a Föld hőjét, ezt követően pedig leadja azt a fűtőtesteken keresztül.

Telepítése kis helyigénygel rendelkezik, ennek köszönhetően a talajkollektorral ellentétben nem igényel hataémas tereprendezési munkafolyamatokat. A függőleges geotermikus fúrások kivitelezése minden esetben engedély köteles. Az illetékes Bányakapitányságoknál való engedélyeztetési eljárás lebonyolítását is kivitelezi kútfúró cégünk. A nem megfelelően és engedély nélkül kivitelezett talajszonda telepítések nagyon károsíthatja a talajkörnyezetet és az ivóvízkészleteket is.

Geotermikus fúrás kivitelezéséhez korszerű, a naojainkban használatos minden fúrási módra alkalmazható, 500 m-es mélységkapacitású, mélyfúrási alkalmassági vizsgával fúróberendezést alkalmazunk. A talajok fúrásához alkalmazott iszapöblítéses technológiával párhuzamosan a kőzetek fúrásához lyuktalpi kalapácsot alkalmazunk levegő valamint haböblítéssel.

A talajszonda furatba helyezését követően a gyűrűsteret minden helyzetben megfelelő hővezető képességgel rendelkező és a környezetre ártalmatlan anyaggal injektáljuk, a talajkörnyezet károsodásának, továbbá az egyes rétegek összenyitásának elkerülése érdekében.

Miért minket válasszon?

Kútfúrás csupán az azt megelőző átfogó és részletes geotermikus kutatás, és engedélyeztetés lefolytatása után kivitelezhető. Még ennek a széleskörű szaktudást igénylő feladatok kivitelezését követően is próbafúrást szükséges végezni a geotermikus fúrást megelőzően.

A komoly szakértelmet megkövetelő, szakszerű előkészítési munkához hasonlóan maga a geotermikus fúrás sem elvégezhető jelentős szakmai felkészültség, és tapasztalat hiányában.

A felhasznált eszközök, mint a fúrók, béléscsövek, szűrők nagy részben szénhidrogénipari technológián alapulnak, rengeteg ott kifejlesztett és bevált megoldás sikeresen került adaptálásra a geotermikus fúrás területén.

Állunk az akár a sekélyebb rétegekbe való, akár a mélységi geotermikus fúrás iránt érdeklődő ügyfeleink örömteli rendelkezésére. Azonban vállaljuk a geotermikus kutatás, az engedélyeztetés elvégzését, vagy akár a komplett kulcsrakész geotermikus rendszer kialakítását, a geotermikus projekt menedzsmentjét is.