Ön is gondolkozott már azon hogy mennyi pénzt spórolhatna meg hosszútávon egy kútépítéssel, kútfúrással és hogy saját kristály tiszta vizű kútja lenne?

Azért azzal tisztában kell lenünk hogy egy kútépítés is is nagyobb egyszeri költséggel jár! Az engedélyeztetés is már magában pár száz ezer forintra rúghat!

Az árakról annyit információval tudunk szolgálni hogy nettó 20 ezer forint alatt nincs kút, de mélységtől és átmérőtől függően ez az ár fel tud menni akár 70 ezer forintig is! Előfordul hogy nagyon rossz talajviszonyok miatt még drágább lehet a költsége!

Cégünk tanácsa mindenképpen az hogy ne csak az ár alapján döntsünk el hogy melyik kútfúró céget válasszuk mert a tapasztalat és a képzettség szintje a legfontosabb tényező!

Mert ha hiba csúszik a kútépítésbe akkor az hosszútávú problémákhoz vezethet! Ilyen probléma lehet ha nem ad tiszta vizet a fúrt kút!

Nézzük meg mindenképpen hogy a kútfúró cégnek milyen referenciái vannak, rendelkezik-e saját céges honlappal. Az is fontos szempont hogy milyen átmérővel dolgozik a fúrás során!

Hogyan készül a fúrt kút!

A munka első fázisa a műszaki kivitelezés. Először a kútfúró cég egy keresőfúrást készít ez minden esetben egy kisebb átmérőjű furat!

Ebben a furatban geofizikai szelvényezést hajtanak végre mert ezzel megtudják a talajjellemzőket!

A következő lépés a kútkiképzés vagyis mélyebb furatot hoznak létre, szigetelik majd a felső vízadókat lezárják.

Ezután a szűrőcső következik majd ezt körbekavicsolják, kitisztítják.

Ezt a folyamatot követi a rétegmegnyitás és már jöhet is a búvárszivattyú amivel beállítják a kút vízhozamát!

A kútfúró folyamat végén még egy aknát is készíteni kell majd a csövet visszavágni talajszintig és erre rakni egy kútfejet!

Amikor a rendszer ki lett fertőtlenítve és megtörténik a próba üzem akkor utána vízmintát kell venni és ellenőriztetni a laborban a kémia, bakteriológiai értékeket!

Az eredmények mondják meg majd hogy mire lehet használni a fúrt kutat!

Mire használhatjuk a saját kút vizét?

Amikor az értékek megfelelőek akkor a család teljes vízellátásáraid alkalmas lehet a fúrt kút!

Mivel ezek teljesen natúr vizek ezért jobb minőségű mint a vezetés víz!

Természetesen ehhez alap feltétel hogy a kútkiképzés tökéletes legyen és külső szennyezés se érhesse a kutat!

Fontos tudnivaló hogy Magyarországon minden kútfúrás engedély köteles!

Abban az esetben ha a kút, és az éves vízfogyasztás nem haladja meg az 500 köbmétert – vagyis amikor tényleg privát célra használjuk – abban az az esetben új kútra a helyi jegyzőtől kell engedélyt kérni.

Jóval bonyolultabb eset a vízjogi engedélyeztetés, amit a katasztrófavédelemnek kell benyújtani: amihez először egy tervet kell elkészíteni, majd azt engedélyeztetni.

Az engedélyben leírják, hogy az ipari kútfúrás, mezőgazdasági kútfúrás kivitelező milyen vizsgálatokat köteles elvégezni.

Az előírást nem egyszerű még betartani sem!

Az engedélyesnek közölni kell a kivitelező nevét, mellékelnie a jogosultságát igazoló okiratot stb…

Geoviz